• Historien om Jon & Mia

Allt började med Jons mormor och morfar.
Som alla gårdsägare i Funäsdalen hade de ett skogsskifte och ett fjällskifte. På somrarna bodde hela familjen på fjällskiftet och alla hjälptes åt med jordbruket och slet. Idag ligger Fjällbäcken här på kalfjällsranden och utsikten är enorm.

Sedan 1999 har Mia och Jon drivit Fjällbäcken Lodge vid Rockvallen ovan Bruksvallarna. Då en enkel liten fjällstuga,idag en fulllfjädrad konfernsanläggning.

Jon är utbildad guide och kock. Arbetsplatserna har varit La Grave i Frankrike, Hemsedal i Norge, Sandhamn i Stockholms skärgård eller på annan ort. Mia kom till Härjedalen från Stockholm. I Hede fanns en ansedd hotell- och restaurangskola. Där späddes hennes kärlek för fjäll på. Efter en tid som AV-tekniker på Berns och konferensvärdinna i Stockholm hamnade hon på Ramundbergets fjällgård där hon jobbade som hotell och bokningsansvarig i 10 år. Efter 10 år där träffades hon och Jon.

Jon och Mia stretade på med aktiviteter och på den nybyggda träkåtan vid Fjällbäcken. Då dök drömkunden upp. En norrman med många kontakter och ekonomiskt oberoende. Kunden hade många kompisar som gillade skidåkning, men i Norge är det inte tillåtet att åka helikopterskidåkning, vilket passade Jon och Mia perfekt. Nu startade tanken på boende och restaurang. – Bygger du så garanterar jag att vi kommer fem-åtta gånger per vinter, lovade norrmannen.

Jon och Mia skred till verket men när Fjällbäcken Lodge stod klar fattades ett politiskt beslut som hårt reglerade det dittills tämligen fria fjällflyget i Härjedalen och Jämtland. Där stod familjen med ett personligt boende för 25 personer och en hel del pengar nerplöjda mitt ute i snön och inte en spänn över till marknadsföring. Bara att bita ihop och hoppas att andra fjällturister snabbt skulle fatta vilket fantastiskt ställe som fanns att hyra. Så blev det inte.

– Det finns en gräns för hur länge man orkar driva företag utan att kunna ta ut lön och vi passerade den gränsen med råge, men när vi skulle sälja protesterade gästerna högljutt och hösten 2009 kom ketchupeffekten.

Idag är Fjällbäcken Lodge bra bokat året runt. Företagsledningar kan vara ifred och vågar samtala ostört och storfamiljer och kompisgäng får ett eget boende med personlig service. Fjällbäcken Lodge är exklusivt i exkluderande mening. Inga guldkranar vid handfatet eller designmöbler i vitmenad minimalism, utan brasa och säng som du får bädda själv. Paret Wagenius serverar middagen och berättar vem som fällt älgen, varifrån hjortronen kommer eller i vilket vatten som rödingen fångats.

Lodgeägarna Jon och Mia Wagenius blev 2014 korade till Årets företagare i Härjedalen.


1:a på listan HIMMELSKA UPPLEVELSER!

”Från bivack till gourmetkök, årets företagare är genuina entreprenörer med stark framåtanda. Driver sitt företag och regionen framåt genom et föredömligt brett samarbete för samlad styrka och utveckling. En stor drivkraft är miljö och miljömedvetenhet, tar till vara det vi har i Härjedalen”